Nincs termék
Az árak az Áfát tartalmazzák
Hazánkban nincsenek atkamentes méhcsaládok. A gyógykezelés nélküli méhcsaládokban a varroa fertőzés idővel elhatalmasodik és a család összeomlásához vezet. A méhcsaládon belüli atkaszámot ezért a lehető legalacsonyabb szinten szeretnénk tartani. A hazai méhészeti ágazatban erre általában kémiai atkairtó készítményeket használnak, melyek környezeti és hosszú távú egészségügyi kockázatai magasak. Az ÖMKi méhészeti on-farm hálózat célja, hogy olyan új, kaptáridegen anyagoktól mentes méhegészségügyi technológiákat dolgozzon ki, melyek lehetővé teszik a szermaradványoktól mentes, fenntartható hazai méztermelést.
A felvételen vége felé elhangzik, hogy az elvett herefiasítást feldolgozás után fehérjepótlásra felhasználhatjuk, ezt több dolog miatt sem tartom helyesnek. Először is magas atkafertőzöttségnek tettük ki mely által magas a vírusfertőzöttsége is, fagyasztás után elméletileg ez már nem okoz gondot, de mégsem javasolnám ennek a fehérjének a visszaetetését. Másrészt a visszaetetett fehérje is terjeszthet betegségeket, a kannibalizmus által a fertőzött fehérje minden méhcsaládot károsíthatna.
"A növények mézelése nagyban függ az időjárástól. A nyár végi időszakban már nincsenek meg azok a növények, amelyek régebben a méhek téli eleségét adták, kiirtották őket. A tavaszi időszakban is szükség lehet arra, hogy a méhek eleségét az ember kiegészítse, hiszen a főhordásra már népes családok kellenek. A hordási időszak szünetét is a méhek etetésével lehet áthidalni."
"Megjelent az ÖMKi ökológiai méhészet füzetsorozatának következő tagja, mely az ökológiai és átállást tervező méhészeknek nyújt hasznos segítséget. Az ökológiai méhészkedés méhegészségügyének legfontosabb alapelve a méhcsalád fajára jellemző teljes egészség megőrzése. Ennek érdekében a klasszikus kihívások mellett újabb és újabb jelenségek merülnek fel, mint a globális árumozgatás és a klímaváltozékonyság, valamint környezetünk flórájának változása.
A kiadvány a fenti gondolatokat több oldalról megvilágítva, rendszertani és évszakos felbontásban is összefoglalja. A konvencionális és ökológiai méhészkedés méhegészségügyi vonatkozásaiban nagy az átfedés, ugyanakkor a két rendszer közötti különbségekre, az ökológiai minősítésből adódó egyedi eltérések megismeréséhez kíván ez a füzet segítséget nyújtani.
Ez a kiadvány „Az ökológiai méhészkedés legjobb hazai gyakorlatainak elterjesztése – tapasztalatcsere térségek és szereplők között szaktanácsadók és gazdálkodók továbbképzésével” c. Leader térségek közötti együttműködés projekt (VfF/2988/1/2013) keretében készült el hazai méhészeti szakértők és működő ökológiai méhészetek közreműködésével. A teljes kiadvány itt letölthető."
"A kiadvány általánosságban összefoglalja a méhészet gyakorlati feladatait életszerű, „méhész” megfogalmazásban. A konvencionális és bio méhészkedés szakmai tennivalói között nagy az átfedés, ugyanakkor a két rendszer közötti különbségekre, az ökológiai minősítésből adódó egyedi eltérések megismeréséhez kíván ez a füzet segítséget nyújtani.
Ez a kiadvány „Az ökológiai méhészkedés legjobb hazai gyakorlatainak elterjesztése – tapasztalatcsere térségek és szereplők között szaktanácsadók és gazdálkodók továbbképzésével” c. Leader térségek közötti együttműködés projekt (VfF/2988/1/2013) keretében készült el hazai méhészeti szakértők és működő ökológiai méhészetek közreműködésével. A teljes kiadvány itt letölthető."
"Bár régebb óta rendelkezünk hatékony gyógyszerrel kezelése, a gyomorvész, vagy nosema-kór az egyik legfontosabb méhegészségügyi probléma ma is, ezért nem véletlen, hogy megelőzésének kérdései napjainkban újra foglakoztatják a méhészeket világszerte."