Hasznos weboldalak, videók gyűjteménye:

MÉHÉSZETI ON-FARM KUTATÓI HÁLÓZAT

Hazánkban nincsenek atkamentes méhcsaládok. A gyógykezelés nélküli méhcsaládokban a varroa fertőzés idővel elhatalmasodik és a család összeomlásához vezet. A méhcsaládon belüli atkaszámot ezért a lehető legalacsonyabb szinten szeretnénk tartani. A hazai méhészeti ágazatban erre általában kémiai atkairtó készítményeket használnak, melyek környezeti és hosszú távú egészségügyi kockázatai magasak. Az ÖMKi méhészeti on-farm hálózat célja, hogy olyan új, kaptáridegen anyagoktól mentes méhegészségügyi technológiákat dolgozzon ki, melyek lehetővé teszik a szermaradványoktól mentes, fenntartható hazai méztermelést.

A helyes módszer Atkagyérítés a herefiasítás elvételével videó

A felvételen vége felé elhangzik, hogy az elvett herefiasítást feldolgozás után fehérjepótlásra felhasználhatjuk, ezt több dolog miatt sem tartom helyesnek. Először is magas atkafertőzöttségnek tettük ki mely által magas a vírusfertőzöttsége is, fagyasztás után elméletileg ez már nem okoz gondot, de mégsem javasolnám ennek a fehérjének a visszaetetését. Másrészt a visszaetetett fehérje is terjeszthet betegségeket, a kannibalizmus által a fertőzött fehérje minden méhcsaládot károsíthatna.

Méhészeti jogszabályok

Az etetésről általában

"A növények mézelése nagyban függ az időjárástól. A nyár végi időszakban már nincsenek meg azok a növények, amelyek régebben a méhek téli eleségét adták, kiirtották őket. A tavaszi időszakban is szükség lehet arra, hogy a méhek eleségét az ember kiegészítse, hiszen a főhordásra már népes családok kellenek. A hordási időszak szünetét is a méhek etetésével lehet áthidalni."

Méhegészségügy az ökológiai méhészetben

"Megjelent az ÖMKi ökológiai méhészet füzetsorozatának következő tagja, mely az ökológiai és átállást tervező méhészeknek nyújt hasznos segítséget. Az ökológiai méhészkedés méhegészségügyének legfontosabb alapelve a méhcsalád fajára jellemző teljes egészség megőrzése. Ennek érdekében a klasszikus kihívások mellett újabb és újabb jelenségek merülnek fel, mint a globális árumozgatás és a klímaváltozékonyság, valamint környezetünk flórájának változása.

A kiadvány a fenti gondolatokat több oldalról megvilágítva, rendszertani és évszakos felbontásban is összefoglalja. A konvencionális és ökológiai méhészkedés méhegészségügyi vonatkozásaiban nagy az átfedés, ugyanakkor a két rendszer közötti különbségekre, az ökológiai minősítésből adódó egyedi eltérések megismeréséhez kíván ez a füzet segítséget nyújtani.

Ez a kiadvány „Az ökológiai méhészkedés legjobb hazai gyakorlatainak elterjesztése – tapasztalatcsere térségek és szereplők között szaktanácsadók és gazdálkodók továbbképzésével” c. Leader térségek közötti együttműködés projekt (VfF/2988/1/2013) keretében készült el hazai méhészeti szakértők és működő ökológiai méhészetek közreműködésével. A teljes kiadvány itt letölthető."

Szakmai feladatok az ökológiai méhészetben

"A kiadvány általánosságban összefoglalja a méhészet gyakorlati feladatait életszerű, „méhész” megfogalmazásban. A konvencionális és bio méhészkedés szakmai tennivalói között nagy az átfedés, ugyanakkor a két rendszer közötti különbségekre, az ökológiai minősítésből adódó egyedi eltérések megismeréséhez kíván ez a füzet segítséget nyújtani.

Ez a kiadvány „Az ökológiai méhészkedés legjobb hazai gyakorlatainak elterjesztése – tapasztalatcsere térségek és szereplők között szaktanácsadók és gazdálkodók továbbképzésével” c. Leader térségek közötti együttműködés projekt (VfF/2988/1/2013) keretében készült el hazai méhészeti szakértők és működő ökológiai méhészetek közreműködésével. A teljes kiadvány itt letölthető."

A gyomorvész (nosemosis apium) gyógykezelésének lehetőségei

"Bár régebb óta rendelkezünk hatékony gyógyszerrel kezelése, a gyomorvész, vagy nosema-kór az egyik legfontosabb méhegészségügyi probléma ma is, ezért nem véletlen, hogy megelőzésének kérdései napjainkban újra foglakoztatják a méhészeket világszerte."