Flumetrin

Flumetrin

Flumetrin

Egy szintetikus, kontakt módon ható akaricid rovarölő. A Bayvarol csík és a Varroa Gate (Varroa kapu) hatóanyaga.

A http://www.tandfonline.com-on megjelent 2005-ös „Resistance to amitraz and flumethrin in Varroa destructor populations from Veracruz, Mexico„ című cikk szerint Mexikóban már egy 2004-es kutatáskor az eredeti dózisban hatásos szermennyiség 327 szerese kellett a varroa destructor megöléséhez. Ugyanezen kutatásban kimutatták, hogy az amitrázból 2-3x-os dózis volt hatásos.

A 2008-as OMME által kiadott, Méhegészségügyi ismeretek – Különszám: A varroa atka elleni védekezés Németországban című kiadványában olvasható:

„Óvakodjunk a rezisztencia kialakulásától A varroa atkánál már megjelent az Apistanban, Bayvarolban és Klartanban található szintetikus piretroidokkal szembeni rezisztencia. Rezisztenciát más hatóanyagoknál sem zárhatunk ki.”

Ezt az oldalt külön is kiemelném:                                            Christian Maus ismerteti a Varroa kapu működését:

A Varroa atka terjedésének visszaszorítása érdekében kifejlesztett Bayer újdonság az ún. Varroa kapu. Ez egy olyan műanyag lap, amelyen a méhek átjutását biztosító lyukak vannak. Ezt a kaptár bejáratára kell felszerelni, így a rovarok csak ezen keresztül tudnak bejutni. A nyílások belső felületén atkaölő szer azaz flumetrin található, ami a kaptárba belépő méhekre kenődik. A hatóanyag így a kaptár belsejébe is bejut a dolgozó méhek közvetítésével. A kontakt hatású flumetrin szempontjából mindegy, hogy hová helyezzük, ha azzal a méhek olyan többsége érintkezik melyek széthordják az egész kaptárban. Mindegy hogy a csíkot a fiasítás közé teszik e vagy a varroa kapun keresztül járnak.

Az alábbi videón egy méhész bemutatja, hogyan használja a Varroa kaput, a videón angolul beszámol róla, hogy a flumetrint kimutatták a viaszban és a pollenben is. A lehulló atkák egy része mozog, nem pusztult el a kezeléstől. A videó itt érhető el: https://www.youtube.com/watch?v=GZSloZ724y4

Ezen rövid kutatás alapján összefoglalható, hogy ez a szer sem kecsegtet hosszútávú reményekkel az atkával vívott harc tekintetében. 

Ennél a szernél, mint minden másnál ismét megjegyzem, ne fogdossuk csupasz kézzel, mint ahogy az ezen a videón is szerepel! Az idegmérgek bőrön át is felszívódnak.

Ha tetszett a cikk nézz szét áruházunkban vagy Lájkold facebook oldalunkat ahol mindig megosztom majd az új cikkeket és egyéb újdonságokat!

Kérdés esetén érdeklődjön a 06706316652-es telefonszámon.

2 Komment

  • Avatar
   Németh Márton
   jún 30, 2018

   Jó napot kívánok! Varroa kaput szeretnék rendelni,de sajnos sehol nem találom. Kérném segítségüket!

   • Avatar
    Szilva László
    júl 17, 2018

    Tisztelt Németh Márton! A varroa kapu vényköteles gyógyszer mézelő méhek számára, internetes kereskedelme nem engedélyezett ezért megvásárolni csak személyesen tudja gyógyszer forgalmazó partnerünktől. Érdeklődjön az alábbi telefonszámok egyikén: +36 20/442 30 04, +36 30/725 00 00

Írj választ

* Nevem:
* E-mail címem: (Nem nyilvános)
   Honlapom (Honlap url címehttp://)
* Komment:
Kód