Tau - Fluvalinát

Tau - Fluvalinát

A Tau-Fluvalinát (köznapi nevén fluvalinát)mint rovarirtó szer közismert a mezőgazdaságban, széles spektrumban használják a szántóföldeken. (alma, repce, szöllő, mustár, olajretek, lucerna, rozs, stb...)

Méhészetekben ma már nem engedélyezett a használata mivel már korábban rezisztencia alakult ki rá.

A tau-fluvalinat (Klartan, Mavrik, Varotom, Apistan, Apihelt) a piretroidok csoportjába tartozik.

Korábban ez volt az egyik legeredményesebben és a legkisebb kockázattal alkalmazható szer.
Halálos dózisa a méhek számára 200 mg szájon át, illetve 18 mg közvetlen érintés útján.
Ennek csupán 10%-a is elegendő a Varroa destructor megöléséhez. A tau-fluvalinát műanyag vagy falécecskék formájában került forgalomba, noha bebizonyosodott, hogy a műanyag mintegy 4-5%-al hatékonyabb. Itt is elmondom, hogy ez a szer sem C-vitamin! Aki még mindíg használja, bár értelme lassan teljesen elvész, húzzon gumikesztyűt!


Némely kísérletek azt bizonyítják, hogy a fluvalinát jelenléte a kaptárban csökkenti a lerakott peték számát, ez azonban nem nyert tudományos igazolást.
A Mavrik nevű szerrel végzett közel 10 éves kutatás is azt bizonyítja, hogy a szántóföldekre kijuttatott hatóanyag nincs hatással a méhekre.
Az atkaölő szerként alkalmazott inszekticídek toxikussága nagyban függ a méhek korától is. A fiatal méhek érzékenyebbek, míg az idősebbek elhullásához mintegy 75%-al több aktív hatóanyagra van szükség.
A méhek és a Varroa halálos dózisa közötti különbség ősszel a legnagyobb, így ebben az időszakban lenne a legbiztonságosabb az atkairtás.
Ugyanakkor a méhcsalád átteleléséért felelős fiatal lárvák is ekkor fejlődnek, amelyek különösen érzékenyek a rovarölő szerekre, hosszan tartó kezelés után megtörténhet, hogy telelő méh nélkül marad a közösség.
Ezért fontos a nyár végi atkairtás, ekkor ugyanis kevés a fiasítás, azonban az említett dóziskülönbség már jelentős a méhek és a Varroa között.
Mindent összevetve nincs olyan rovarölő szer, ami többé-kevésbé ne lenne káros a méhekre.

Sokan csurgatva, permetezve vagy épp papírtörlőre csepegtetve használják még a mai napig is. Jellemző rá, hogy a tőle lehullott atkák mászkálnak, nem pusztulnak el, továbbá hatásossága elenyésző a kontroll szerekhez képest. 

Kamler és mtársai (Csehország) által az Experimental and Applied Acarology 2016/69. számában közölt "A tau-fluvalinát, az akrinatrin és az amitráz hatása érzékeny és rezisztens Varroa destructor populációkban" című kutatása alapján kimondható, hogy a Tau-Fluvalinát-ra nem lehet a varroa destruktor elleni védekezést alapozni. 

Megállapítják többek között:

 A talált mortalitási ráta erősen különbözött mind a vizsgált hatóanyagok, mind a származási helyek (azaz a különböző méhészetekből vett atkaminták) tekintetében. Így pl. a Prelovice-i méhészetből vett atkaminták érzékenyek voltak az akrinatrinra és az amitrázra(= vagyis elpusztultak tőlük), míg ellenállóaknak mutatkoztak a tau-fluvalináttal szemben. A Kyvalka-ból származó atkanépesség viszont mindhárom hatóanyaggal szemben rezisztens volt(! A gyakorlat szempontjából ez azt jelenti, ott nagy valószínűséggel hiába kezelte a méhész az előírt adagokban és módon amitrázzal, fluvalináttal vagy amitrázzal a méheit, az atkanépesség csak nőtt-ref.). Az utóbbi, többszörös rezisztencia felveti az ún metabolikus (az egyes vegyületek bomlástermékei által kiváltott) rezisztencia gyanúját.

Forrás

Idézet a 2007-2008-as  OMME monitoring vizsgálatokból:

"Mindenképpen figyelemre méltó, hogy három méhészetben fluvalinátot használtak az atka elleni védekezésre. Ezekben a méhészetekben az atkával való fertőzöttség mértéke alacsonynak volt mondható, de a minták alacsony száma alapján nehéz lenne bármilyen következtetést levonni, már csak azért is, mert a fluvalinát rezisztencia kérdése már 10 éve ismert tény."

Forrás

Ha tetszett a cikk nézz szét áruházunkban vagy Lájkold facebook oldalunkat ahol mindig megosztom majd az új cikkeket és egyéb újdonságokat!

Kérdés esetén érdeklődjön a 06706316652-es telefonszámon.

Írj választ

* Nevem:
* E-mail címem: (Nem nyilvános)
   Honlapom (Honlap url címehttp://)
* Komment:
Kód