Amitráz

Amitráz

Amitráz

Sokan úgy gondolják, hogy az amitráz (akaricid rovarirtó) a méhészek megmentője, nélküle nem lehet hatékonyan védekezni a varroa atka mérhetetlen pusztítása ellen.  

Lehet, hogy a 80-as 90-es években ez meg is állta a helyét, de ma már biztosan nem így van. Általában nem említik meg, hisz mindenki tudja, de hátha mégsem, az amitráz idegméreg, igaz nagyon gyorsan lebomlik, vízzel érintkezve órák alatt, bomlástermékei mégsem egyenlőek a c-vitaminnal. Ne legyenek téveszméink afelől, hogy ez a szer éppúgy káros a mi egészségünkre, mint az atkáéra. Ködöléshez mindenképp használjunk gázálarcot, az egyéb bejuttatásokhoz pedig gumikesztyűt. Aki ilyet csinál, ha gyári a szer, ha nem NE fogja meg csupasz kézzel.

Hála a nagyjából 40 éves pályafutásának és a méhészek módszereinek, az atka kezd egyre ellenállóbbá válni az amitrázzal szemben. Egyre nagyobb adagokat kényszerülnek használni évről évre hosszabban. Az atkák meg nem akarnak elfogyni. Hullik a sok atka, de sok marad is a családokban. Vannak gyári készítmények, azokban adott a hatóanyag mennyisége, használatuk adott, néhány ilyen szer:

 •          Varrescens füstölőcsík: 15 mg amitrázt tartalmazott eredendően (a készítmény már nincs forgalomban).

 •           Antivar füstölőcsík: 10 ml 20%-os amitrázoldatot tartalmazott, ezt kellett elosztani 100 db csíkra, így egy lapkára tehát 20 mg hatóanyag jutott (már nincs forgalomban).

 •           Varidol füstölőcsík: 5 ml 12,5%-os oldatot tartalmaz, ezt kell elosztani 50 db csíkra, így egy lapkára 12,5 mg hatóanyag jut.

 •          Varratraz füstölőcsík: 10 ml 15%-os amitrázoldatot tartalmaz, ezt kell elosztani 50 db csíkra, így egy lapkára 25 mg hatóanyag jut.

A fentiekből egyértelműen látszik, hogy a családonkénti helyes dózis 10-25 mg érték között mozog.

Furettó - Ködölés

Ahogy a Méhészet 2013/7 számában is olvasható, ha 12,5 mg hatóanyagot akarunk bejuttatni a kaptárakba, akkor ehhez családonként 0,1 ml 125 g/l töménységű amitráz oldat kell petróleumban vagy parafinolajban oldva. Ha pedig a készülékünk egy tartályfeltöltéssel 100 család kezelésére alkalmas, akkor a teli tartályba összesen 10 ml amitráz tartalmú oldatnak kell lennie. A készülékkel a kaptárba fújnak majd bezárják a kijárókat 30 percre. Ezzel szemben 15-20-25 ml-es adagolásokról hallani. Alacsony de általános mennyiségű szermaradvány a viaszban, magasabb dózisoknál nyilván több, hosszú távon amitráz rezisztencia. Ősszel mászkáló méhek a kezelések után, kora tavasztól hasmenés, Nozémára hajlamos családok, gyenge immunrendszer.

Illegális tartós hordozók készítéséről:

Nyárfa lapka

Ebben az esetben glicerinben oldják az amitrázt, az arány nem változik csak a mennyiség:  9dl glicerin és 1-1,5 dl 125g/l töménységű amitráz oldat, ebbe áztatják a fa lapokat fél órára majd szárazra csepegtetést követően a fias közé lógatják 6 NB keretre 1 lapkát számolnak. Nade meddig? Erről nem szól a legtöbb ilyen leírás, pedig nem ártana. Hetente az ilyen lapkákat is cserélni kellene, azonban akik ezt alkalmazzák tipikusan azért teszik mert kényelmes megoldás, berakják a kaptárba és az atka hullik. HULLOTT ugyanis Én az elmúlt 5 évben nem beszéltem olyan méhésszel aki ezt a technológiát még mindig alkalmazná.

Lámpabél

Brutális adag amitráz, garantált magas mennyiségű szermaradvány a viaszban és amitráz tolerancia az atkában.  425 ml étolaj és 75 ml 125g/l töménységű amitráz oldat keverékébe áztatják a lámpabeleket, lecsepegtetik majd a fiasítás fölé merőlegesen fektetik vagy a fiasításos léputcákba lógatják 2 db/család mennyiségben. A szerre érzékeny atkák nagy része pár nap alatt lepotyog, taglózó hatású, a nem érzékeny atkák viszont vígan elvannak, már csak azért is mert a méhek sem kedvelik ezeket a csíkokat és elkerülik, körülötte a viaszt is visszarágják, ne kelljen hozzáérniük, a kaptároknak még a környéke is bűzlik az amitráztól. Tömegesen mászkáló és kimúló méhek a kaptárak előtt, kora tavaszi hasmenés, erős hajlam a Nozémára.

 

Mi következik ebből? Az ilyen méhészetekből származó viaszban jelentős mennyiségű amitráz bomlástermék van más bomlástermékek mellett, hiszen az amitráz önmagában ritkán alkalmazott, legtöbbször kumafoszos zárókezeléssel kombinálva használták. Ma már talán többen használják Oxálsav csurgatásos zárókezeléssel kombinálva.

Mi a baj ezzel?

Azon túl, hogy egyre kevésbé hat az atkára, főleg lokálisan ott ahol a fent említett illegális kezeléseket használták nagy adag hatóanyaggal és hosszú távon. A bomlástermékeivel szennyezett viaszból készült műlépet általában nem az a személy kapja vissza a műlép feldolgozótól, aki beszállította (igaz ő is kaphat ilyet), hanem egy másik méhész, aki gyanútlanul felhasználja azt és a kaptárba teszi tavasszal. Az ilyen lépekben az atka máris egy lépésnyi előnyhöz jut, a lárvák idegrendszere csökevényesen fejlődik az erősen szennyezett lépekben, immunrendszerük gyengébb, életük rövidebb lesz, mint a tiszta lépekben fejlődő társaiké. Az atka ezzel szemben ellenállóbbá válik az amitráz alapú védekezésekre.

Ha tetszett a cikk nézz szét áruházunkban vagy Lájkold facebook oldalunkat ahol mindig megosztom majd az új cikkeket és egyéb újdonságokat!

Kérdés esetén érdeklődjön a 06706316652-es telefonszámon.

2 Komment

  • Avatar
   Biro Béla
   jan 26, 2019

   Köszönöm, szívesen olvasok hasonló írásokat.

  • Avatar
   Biro Béla
   jan 26, 2019

   Köszönöm, szívesen olvasok hasonló írásokat.

Írj választ

* Nevem:
* E-mail címem: (Nem nyilvános)
   Honlapom (Honlap url címehttp://)
* Komment:
Kód