Nozéma hasmenéssel és néküle, hasmenés nozéma nélkül! Hogy is van ez?

Nozéma hasmenéssel és néküle, hasmenés nozéma nélkül! Hogy is van ez?

Tisztába kell tennünk pár fogalmat ami rendesen összekeveredett a fejekben. A Nozéma (Nosema Apis vagy Nosema Cerenae) NEM egyenlő sem a méhek hasmenésével sem pedig a májusi vésznek nevezett megbetegedésükkel.

Kezdjük hát el valahol, olyan ez mint egy óriási gubanc.

A két Nosema az Apis és a Cerenae. mindkét parazita a kifejlett méh középbél-hámsejtjeinek élősködője, de csak az egyik okoz látványos hasmenést.

Az Apis az úgymond őshonos Európában, ennek tünete a hasmenés és a bűne, hogy keverik az emberek a májusi vésszel, hiszen ez is májusra uralkodik el igazán a méheken és valóban vész, tehát a név illene is rá. Azonban ezt egy mikrospórás egysejtű (Microsporidia) okozza, a kifejlett méhek tisztogató munkájuk során nyelik le a Nosema spórákat(1.), amelyek a középbélben kinyílva(2), kétmagvú csíráikat a kicsapódó "poláris filamentum"-on keresztül mintegy befecskendezik a sejtbe(3).

A gazdasejtben az amoeboid csíraplazmából megsokszorozódás útján planont, mikront, meront, majd sporont képződik(4-12). A spórákkal telt sejtek kiszakadnak(13), majd a béltartalommal kiürülnek. Egy-egy méh belében 30-50 millió vagy több spóra is képződhet. Az álcákat nagyszámú spórával sem lehet megfertőzni. A spórák a beszáradt ürülékben akár egy évig is fertőzőképesek maradnak, ezért az ürülékkel szennyeződött kereteket feltétlenül távolítsuk el. Semmiképp ne helyezzük át másik méhcsaládhoz.

60%-os ecetsavval átitatott törlőkendővel vagy 24 órás fagyasztással elpusztítható a nosema spóra a BeeCulture ide vonatkozó cikke szerint, mégis én azt mondom olvasszuk ki a viaszt és a keretet tisztítsuk meg, lánggal fertőtleníthetjük, legkedvezőbb számára a 30-35°C-os hőmérséklet, 37 fok felett a méhekben elpusztul, ezt nevezik nyári spontán gyógyulásnak. Jó időben a méhek teste repülés közben elérheti a 40°C-t is.

A Cerenae eredetileg az Indiai méh parazitája volt (mintha ezt már másra is mondták volna...) az Apissal ellentétben nem okoz hasmenést, viszont gyorsabban és nagyobb károkat okoz a méhek középbelében, már a bél hámsejtjéből kiszabaduló spórák is újabb sejteket fertőznek meg, a megbetegedett dolgozók komolyabb ürítkezés nélkül kirepülnek és a kaptáron kívül pusztulnak el. A belső ürítkezés csekély, azt a dajkák kitakarítják majd ők is a kaptáron kívül pusztulnak el, a betegség lappangó természetű, a méhek száma folyamatosan csökken. A betegségnek kedvez, ha a méhek sokáig fürtben vannak, nem tudnak kirepülni tisztulni, ha rossz a téli eleség, vagy ha a családot megviseli a tél. A nem nozémás hasmenés tovább súlyosbítja a betegséget. Hogyha hasmenés is társul a nozémához, akkor a család menthetetlen, ez mindkét Nozéma típusra vonatkozik.

Nozémától összeomlott család keretei:

Fontos megemlíteni, hogy kutatók szerint a rovarölők által legyengített immunrendszerű méhcsaládok, a nagy atkaterhelésben szenvedők vagy abból épphogy kikezeltek nagyobb eséllyel betegednek meg a nosema cerenae által mint az egészségesnek mondhatók.

A Nozéma kezelése korábban a fumagilin (Fumidil B) nevű antibiotikummal volt lehetséges, mivel azonban az antibiotikumok nem kívánatosak az emberi étrendben az immunrendszerünket gyengítő hatásai miatt, ezt is betiltották az EU-ban. A leghatásosabb szer a Nozéma ellen a megelőzés! 

Megelőzés elősegítéséhez a tavaszi és őszi időszakban 2-2 alkalommal ajánlott a méhcsaládok Nozevit-tel történő kezelése, alkalmazási módtól függetlenül. Cukorszirupos alkalmazás esetén 10 nap különbség legyen a két kezelés között.
Jobban igénybevett, fokozottabb stressznek kitett, vagy erősebben fertőzött méhcsaládok esetén a locsolásos kezelés alkalmazása ajánlott. Ilyen esetben 4 napos időközzel 4 kezelést kell elvégezni a minél hatékonyabb spóraszám csökkentés eléréséhez.
Nyári szárazság esetén javasolt a Nozevit adagolása az itatásra szánt cukorszirupba, két-három alkalommal.

Májusi vész 

Április végén, május első napjaiban, sokszor a vándorméhész az akácerdőn veszi észre, hogy a vastagra dagadt potrohú, fiatal méhek röpképtelenül vergődek a kaptárak előtt, a poros úton, a fűben és mindenhol a méhes pár száz méteres körzetében. Görcsösen szenvednek, majd hosszan halódva kimúlnak, találgatunk és arra gondolhatunk a francba, már megint lepermetezték a gazdák méheinket repcén. Ha az ilyen méh tömött potrohát megnyomjuk, vastag hurka formájában sűrű, tömény, akár kásás virágpor lövell ki.

A méh halálát is a túlterhelt bél érkeringésre és légzésre gyakorolt nyomása okozza, mert a szervezet életfunkcióját és anyagcseréjét a minimum alá csökkenti. A feszesre duzzadt bélben annyira felhalmozódik a virágpor, hogy a nyomástól gátolt bélbolyhok nem képesek kellő mennyiségű tápanyagot felszívni a tömődő virágporból. A vérfolyadék cukorszintje rohamosan lecsökken. A működésre ingerelt izmok sem tápanyagot, sem oxigént nem kapnak, mert a nyomás hatására a légzőnyílások is eltömődnek.

Miért fogyasztana a méh több virágport a kelleténél?

Ahogy Dr. Hegedűs Dénes felhívta rá a figyelmet valójában az átlagos mennyiséget eszi, de a normális életműködéshez hiányzik a víz, szomjazik. A hűvös kiröpülésre alkalmatlan időben nem jut folyadékhoz a dajkaméh. Ezért már nem tud elegendő pempőt leadni, több fehérjét fogyaszt, ezzel próbál kompenzálni, mégjobban kiszárad. A bezártság, vándorlás is sietteti a baját. Nem tud kiröpülni, így üríteni sem, legfeljebb a kereteken. A rossz idő elmúlásával tömegesen röpülnek ki, ürítkeznek a fiatal méhek. Röpképtelenségüket az anyagcserezavar és a túltelítettség növeli. Nagyon fontos hát, megfelelő itató felállítása ha nincs a közelben természetes, tiszta vízforrás számukra.

Hasmenés

Kialakulhat méheinknél akkor is, ha minden körülmény adott volna ennek elkerüléséhez.

Ha nem tudjuk nekik biztosítani a téli nyugalmat például cinkék zaklatják őket, kialakulhat a hasmenés, mivel a zaklatók addig kopognak a kijáró környékén míg a fürt felbomlik, méheink megszívják magukat mézzel és kinéznek a hívatlan vendégre. Persze a cinke rögtön elkapja és megeszi a méhet, majd a következőt és így tovább. A család népessége fogy, élelem fogyasztása nő, hiszen a cinke minden nap jön reggelizni és uzsonnázni, beleikben pedig rendellenesen gyorsan halmozódik a bélsár, ha nincs tisztuló repülésre alkalmas idő előbb utóbb belső ürítkezésre kerül sor, amitől már csak egy lépés a Nozéma kialakulása. 

Ha ilyen hívatlan vendégeink vannak, érdemes madárhálóval lefedni a kaptárakat, a méhek átröpülnek közte de a cinke vagy harkály nem fog kárt okozni. A méhestől távolabb etethetjük is a cinkéket, ha nem éheznek nem fogják méheinket zaklatni, de ehhez speciális cinke etető szükséges, különben a verebek nem hagynak nekik egy falatot sem.

Itt egy általam jónak tartott és olcsó etető képe.

A képre kattintva különböző etetőkről olvashatunk.

Hasmenés nem megfelelő téli élelemtől

Mit nevezünk rossz téli élelemnek? A Napraforgó mézet! Vágják rá sokan!

A napraforgó méz megfelelő téli élelem, magas a víztartalma de gyorsan kristályosodik, ez a két tulajdonság együttesen teszi jó téli élelemmé.

Víztartalma jól jön a kristályos forma oldásához, majdnem elég is hozzá, de nem erjed.

Akkor mi a rossz téli élelem?

Első sorban a mézharmat ami egyre gyakoribb jelenség augusztus vége felé, támad az amerikai lepkekabóca. Ez a magas ásványi anyag tartalmú méz alkalmatlan a telelésre és garantáltan belső ürítkezést majd hasmenést okoz, ha méheink nem tudnak tisztulni. Ha számítunk rá, kipergethetjük és még idejében pótolhatjuk az élelemkészletet napraforgón félretett mézes keretekkel, fiókokkal vagy sűrű (2/1 arányú) cukorszirup nagy adagú etetésével szeptember közepéig, jó idő esetén ami egyre gyakoribb, szeptember végéig.

Mi az ami rosszabb?

A zöldítés áldásos hatása mellett hanyag gazdák esetén akik nem tárcsázzák ki időben, kifejezetten káros is lehet, a kései jó időben a zöldítés virágozni kezd és méheink hordanak róla, kiterjed a fiasítás mint repcén, a kölyök családok tovább erősödhetnek ugyan, de a telelő méhek erősen kopnak, a behordott nektárt pedig az idő szűkében és az egyre hidegebb időben már nem tudják sem beérlelni sem lefedni. Saját méhészetemben 2017 októberében 8 kg gyarapodást mértem, ennek jó része virágpor volt, de még így is csak a rendellenesen enyhe időnek köszönhetem, hogy a méheim nem a kaptáron belül ürítettek. Ilyen esetben normálisnak mondható ha pár tisztuló kirepülés alkalmával hasmenéses pöttyöket ürítenek a méhek, pár nap után elmúlik, és ha idejében észrevettük, a zöldítés röpkörzetén kívülre vittük méheinket nem is szabad folytatódnia, hiszen a híg nektár elfogyott. Ha bőven beraktároztak ebből a szörnyű élelemből, számíthatunk rá, hogy a hasmenés elhatalmasodik és átcsap Nozémába. Ezt megelőzendő adhatunk méheinknek különböző gyógynövény főzetekkel készített lepényeket vagy csurgathatjuk őket Nozevittel, a legjobb az volna ha a híg élelmet elvennénk és fedett mézes léppel pótolnánk, ezt azonban nem sokan tudják megtenni.

A hiedelmekkel ellentétben a fumagilin nem hasfogó hatású, csupán a Nozéma belekben történő szaporodását akadályozza meg, így ilyen esetben annyit érne mint halottnak a csók.

Gyógynövények melyek alkalmasak a méhek hasmenésének enyhítésére:

Lósóska (R. crispus L.)

Lórom vagy Bábikó néven is ismert

A népgyógyászat széles körben alkalmazza hasmenéses és bőrgyógyászati panaszok kezelésére.

Hatása a méhészetekben is kiaknázható a régóta fennálló tapasztalatok szerint.

Tölgyfa kéreg (Q. robur)

A népgyógyászat hasmenésre, sebek kezelésére alkalmazza

Katechin és galluszsav típusú cserzőanyag keverékét tartalmazza

Felhasználásuk:

100g lósóska mag

50g tölgyfakéreg

10 liter víz

Forrázatot készítünk: A hozzávalókat legalább 2 órára hideg vízbe áztatjuk, ezután a növényi részekkel együtt felforraljuk úgy, hogy 2-3 percig tartjuk forrásban. Ezt követően azonnal leszűrjük.

Az így kapott forrázatot használjuk cukorszirup készítésére.

Ha ezzel nem akarunk bajlódni használjuk a Nozevitet, megbízható minőségű Magyar Méhészeti Nemzeti Programban is támogatott készítmény a Nozéma kezelésére, kutatások bizonyítják, hogy jelentősen csökkenti a Nozéma spórák számát mindkét fertőzés esetén.

Kapcsolódó kutatások olvashatók magyarul: ide kattintva

                                                        angolul : ide kattintva

Köszönöm, hogy elolvastad! Mindazonáltal megjegyezném, hogy az itt leírtakat ne vegyük szentírásnak tartsunk lépést a tudomány fejlődésével!

Ha tetszett a cikk nézz szét áruházunkban vagy Lájkold facebook oldalunkat ahol mindig megosztom majd az új cikkeket és egyéb újdonságokat!

Kérdés esetén érdeklődj a 06706316652-es telefonszámon.

Írj választ

* Nevem:
* E-mail címem: (Nem nyilvános)
   Honlapom (Honlap url címehttp://)
* Komment:
Kód