Méhek etetése, Téli élelempótlás a méhesben.

Méhek etetése, Téli élelempótlás a méhesben.

Jelenleg január van és igencsak nem januári állapotok uralkodnak a méhesben, néhány kollégának muszáj volt a "cukroszsákhoz" nyúlni azaz kemény főtt lepényt kellett élelempótlásként a fürtre helyeznie. Joggal kérdezhetik miért? Aki elegendő mézet hagy a méheinek télire, vagy időben feleteti a téli takarmánynak valót azaz szeptember 15-ig, azzal nem fordulhat elő ilyen.

Ez tévedés, igen is előfordulhat, ahogy idén elő is fordul sok enyhébb fekvésű területen, nekem személy szerint és a méheimnek szerencsénk van, mert én egy plusz mézteret hagytam nekik napraforgó mézzel téli tartaléknak, így telelek, kissé túlbiztosítva. 

Ezen a képen jól látszik, hogy igencsak megcsappant a fészekbe raktározott méz mennyisége és maga a koszorú is eltűnőben van.

Miért tűnt el? Azért mert a kelleténél jóval melegebb a telünk, de ez nem minden, a zöldítést nem kaszálták le időben, késő októberben még jó hordás volt róla ami serkentette az anyát. Tehát itt tartunk most, kevés élelem és sok fiasítás ami kiterjedőben van, a képen nem látszik, de a fedett fiasítás fölött a sejtekben pete van, ma Január 8-án 16 °C volt. 

Biztosra vehetjük hogy ez a természetellenes állapot megbosszulja magát, az időjárás előrejelzés szerint máris lehűlés várható. Január közepétől visszatérnek az éjszakai fagyok.

Mi történik ha nagy kiterjedésű fiasítás van a családokban és éjszakai fagyok jönnek? A méhek fürtbe húzódnak a fiasításra, talán nem is tudják takarni az egészet, mint ezen a képen is látszik ez egy viszonylag gyenge család, kis számú méh takarja a fiasítást. Amennyiben a méhek annyira összehúzódnak, hogy elszakadnak a mézkoszorútól, (vagy esetleg felélik a mézkoszorút ami ezen a képen egyébként is már eleve nagyon hiányos,) a család éhen pusztul úgy, hogy normális időjárás mellett a mézkészlete akár tavaszig is kitartott volna.

Ezért van az, hogy sok méhész ilyenkor a főzött lepényhez folyamodik, nem biztos, hogy szükség van rá, de a méhészt megnyugtatja, méhcsaládjai biztonságban várják a hideget.

Következő etetéssel kapcsolatos posztomban a serkentő hatású lepényekről, sörélesztőről és a víz szerepéről lesz szó, de előbb ejtsünk szót a Nosemáról és hasmenésről még mielőtt összekevernénk őket!

Nálunk ilyen élelempótlásra alkalmas kész főzött lepények közül válogathatsz:

Natúr lepény (gyógytea főzettel) 1 kg-os

Téli lepény (vitaminok, ásványi anyagok + gyógytea főzet)

Köszönöm, hogy elolvastad! Mindazonáltal megjegyezném, hogy az itt leírtakat ne vegyük szentírásnak tartsunk lépést a tudomány fejlődésével!

Ha tetszett a cikk nézz szét áruházunkban vagy Lájkold facebook oldalunkat ahol mindig megosztom majd az új cikkeket és egyéb újdonságokat!

Címkék: méhek etetése

Írj választ

* Nevem:
* E-mail címem: (Nem nyilvános)
   Honlapom (Honlap url címehttp://)
* Komment:
Kód