Várakozásaink a napraforgóval kapcsolatban avagy mire számítsunk most?

Várakozásaink a napraforgóval kapcsolatban  avagy mire számítsunk most?

Várakozásaink a napraforgóval kapcsolatban

avagy mire számítsunk most?

A legnagyobb területen vetett mézelő növényünk a napraforgó, vetésterülete az idei évben 321 ezer hektár, megegyezik a tavalyival. Azonban az idei évben a hirtelen jött melegnek köszönhetően a napraforgó fejlettsége egy-két héttel előrébb tart, mint tavaly, már van olyan tábla ami lemenőben van és olyan is ami még nagyon messze van a csillag bimbós állapottól is. Reménykedhetünk, hogy a vegyes fejlettségi állapotú vetésterületnek köszönhetően, jól elhúzódik a napraforgó mézelése s így lesz mit félretennünk… hiszen a felvásárlási árakról, jobb ha nem is szólok. A napraforgó mézelése az egyik leghektikusabb, nagyon sok változótól függ.

Általánosan elfogadott, hogy a jól mézelő napraforgó kötött talajban van ami előzőleg jól beázott (50 + mm eső) és a virágzása kzben kánikula van azaz minimum 30°C, azt is mondják, hogy a magas olajsavtartalmú hibridek rosszul mézelnek, ezt sem megerősíteni sem cáfolni nem tudom.

Az biztos, hogy a napraforgó vetésterületen belül a 2017-es évben ezek aránya 15 %-volt, mivel a termeltetők ezekért a fajtákért felárat fizetnek, várhatóan rohamosan fog nőni a vetésterülete.

Egy pozitív hírrel is szolgálhatok, a napraforgó vetésterülete a következő években várhatóan tovább fog nőni, az EU-ban szavazásra vár egy javaslat, hogy 2021-től ne lehessen pálmaolajat használni az üzemanyagokban, az előrejelzések szerint ezt követheti az élelmiszeripari felhasználás betiltása. A várható időjárás nem mutat túl jó képet számunkra, de tekintettel arra, hogy a hosszú távúelőrejelzés koránt sem megbízható, nincs okunk emiatt aggódni.

Az elhúzódó virágzás miatt várhatóan még 3 hét múlva is lesznek olyan táblák amik épphogy csak csillagbimbós állapotúak. A várható időjárás pedig ezeknek a kései vetéseknek kedveznek. Akik akác után nem védekeztek az atka ellen, vagy nem kezdték már meg hordásban is alkalmazható szerrel, legyenek nagyon résen, ahogy az lenni szokott augusztusra hemzsegni fognak az atkák. Készüljünk fel a megfelelő védekezésre!

Mindenkinek eredményes munkát és kitartást kívánok az idei utolsó hajrához!

Írj választ

* Nevem:
* E-mail címem: (Nem nyilvános)
   Honlapom (Honlap url címehttp://)
* Komment:
Kód