Korai szaporítás a túlfejlett méhcsaládok csapolásával április közepén

Korai szaporítás a túlfejlett méhcsaládok csapolásával április közepén

Korai szaporítás a túlfejlett méhcsaládok csapolásával április közepén

A télre megfelelően felkészített népes méhcsaládok a gondos méhész kezei között tavaszra túlfejlődhetnek, ilyenkor már nem ritka, hogy bölcsőzni kell őket. Ha az állományunk jó, és nem kell a közepesek megsegítésére fordítanunk az extra fedett fias kereteket, akár szaporíthatunk is. Mivel ilyenkor még nem kapunk párzott idei méhanyákat, anyabölcsővel tudjuk ezeket a szaporításokat elkészíteni. Ezeket menthetjük jó képességű családok rajbölcsői közül válogatva, melyeket direkt hagyunk megszorulni, vagy mesterségesen is előállíthatjuk Jenter vagy Cupularve készlet segítségével, anyátlan dajkacsaláddal. (Anyanevelés kellékei itt találhatóak )

Nagyboczonádi (NB) keretméreten számolva április 24-re 6 keret nagykiterjedésű fiasításnak kell lennie családonként. Ha több mint 7 ilyen keret van, azokat elvehetjük, és műlépes kerettel pótolhatjuk. Az ilyen erős családok rajzanának meg akácon, vagy már a repce végén.

Az így kapott fedett fiasításos lépeket és egy mézes virágporost anya nélkül, kettesével, néppel együtt szétosztjuk kaptárokba, erősen takarjuk őket és egy keretnyi fiatal méhet rázunk hozzájuk. Az anyabölcső a két fias keret között középen legyen elhelyezve.

Tehát 2 db fedett – kelő fias lép egy bölcsővel és egy mézes virágporos lép szükséges a szaporításunkhoz.

Ezeknek a kaptároknak az elhelyezésekor vegyük figyelembe, hogy pároztató kaptárként fognak funkcionálni. Helyezzük őket félárnyékba, fák alá, kijáróik ne teljesen egy irányba nézzenek, vagy felváltva előre és hátra. A méhek az épp párzó anyát a kijáróban várják, erősen ventilálnak, hogy az anya könnyen visszataláljon saját családjához. Az ilyen családot lehetőleg hagyjuk ki az ellenőrzésből, ne zavarjuk meg őket. (Nem ritkán az anyátlan családok is így próbálnak egy-egy szűzanyát vagy rajocskát elcsábítani.)

Ezeket a kis méhcsaládokat oldalról is jól takarjuk, kijáróikat leszűkítjük annyira, hogy 1-2 méh tudjon rajta közlekedni egyszerre. 2-3 nap után ellenőrizhetjük, hogy nyugodtak, csendesek-e. Ha igen, valószínűleg minden rendben, a következő 10-12 napban ne zavarjuk a méhanyák párzását kaptárbontással, és főleg ne használjunk füstöt. Ezek a méhanyák akác elejére bepárzanak, megfelelő gondoskodással (hordás hiányában etetés 1:1 sziruppal), napraforgón már elérik egy közepes termelő méhcsalád teljesítményét, és teljes értékű termelő méhcsaládként telelhetjük be őket. Amennyiben nagy szükségünk lesz akác után méhanyákra, ezektől a szaporulatoktól frissen párzott, petéző méhanyákat tudunk a törzscsaládok részére biztosítani.

A törzscsaládokat akác után ismét szaporíthatjuk tetszőleges módszerrel, így egy családtól két szaporítást tudunk készíteni egy évben.

Ha tetszett a cikk nézz szét áruházunkban vagy Lájkold Facebook oldalunkat ahol mindig megosztom majd az új cikkeket és egyéb újdonságokat!

Írj választ

* Nevem:
* E-mail címem: (Nem nyilvános)
   Honlapom (Honlap url címehttp://)
* Komment:
Kód