Tavaszi serkentés

Tavaszi serkentés

Az egész télen át tartó őszies – majd tavaszias időnek megjött a böjtje február végére, egy „szép” március elejéig tartó tél formájában. Csak remélhetjük, mindössze ennyivel beéri a természet. A tavaszi serkentés ilyen vagy olyan formában egyre fontosabb szerepet kap a gazdaságos termelő méhészetben.

 

A korábban már kiterjedt fiasítással rendelkező méhcsaládok, ha jól fel voltak készítve a télre, (és a varroa atka szintje is az elfogadható küszöb alá lett csökkentve) nem sínylették meg ezt a lehűlést különösebben. Akik be sem takarták eddig az ilyen méhcsaládokat, sőt ha higiénikus aljdeszkájuk van, azt is nyitva hagyták, valószínűleg még nyugodtabban alszanak, hiszen hűtötték a fészket, hogy az anya ne petézzen (persze, most már ők is vastagon betakarták a méheket). Az ilyen méhcsaládokban nem használódtak el a méhek, megfelelő méhlegelőn kis serkentéssel, jó takarással és melegvizes itatóval repcére valószínűleg elérik a termelő családtól elvárható kondíciót.

Mi a helyzet azokkal a méhcsaládokkal, amik az elvárhatónál gyengébben teleltek ki, esetleg mi magunk hibáztunk a télre való felkészítés, varroa atka irtás, takarás vagy élelem kiegészítés tekintetében? Ha ezt mind elvétettük, akkor valószínűleg, már nem kell ezt olvasgatnunk, az ilyen családok nagy valószínűséggel épp most omlanak össze, ha még nem történt meg.

A termelő méhcsaládoknál gyengébb, azaz 3-5 léputcát takaróknál fontos, hogy fokozottan figyeljünk fejlődésük töretlenségére, hogy megközelítsék repcére a termelő családokat. Egy jó kondíciójú termelő család tavaszi serkentése is fokozott figyelmet igényel egy ilyen rövid tavasz esetén, a méhcsaládokat két naponta 2-3 dl cukorsziruppal serkentve robbanásszerű növekedésre késztethetjük, petézésre alkalmas kereteket tűzhetünk be a fészekbe a generáció váltás után. Csakhogy a gyengébb családoknál, főleg ott ahol más gond is van, ez nem biztos, hogy kivitelezhető.

A gyengébbeknél feltétlen gondoskodjunk megfelelő fehérje bevitelről sörélesztős cukorlepény (Mi az Optimal, Forte, Herba, BeeStartvagy Complex cukorlepényeket ajánljuk mivel ezek főzés nélkül, enzimes eljárással készülnek, a hozzáadott fehérje és gyógyhatású készítmények nem sérülnek a gyártás során így jobban kifejtik hatásukat.) vagy sterilizált virágporral készült cukorlepény formájában, emellett az említett 2-3 dl cukorszirup se hiányozzon 2 naponta vagy, ahogy elhordják nejlon zacskóban kis füsttel a fürt szélére téve vagy keret etetőben ha már megengedi a hőmérséklet. Ha 2 nap alatt nem hordják el az adott mennyiségű szirupot, csökkentsük a mennyiséget annyira amennyi hiányzik belőle.

A cukorszirup ne legyen túl sűrű. Egy a kettőhöz arányú teljesen megfelel a célnak, ha nem élelempótlás miatt adjuk, lényege, hogy serkenti a méhek garatmirigyét méhpempő termelésre, ez által a méhanyát fokozottan etetni kezdik, ami így hízni kezd és fokozza a petézés ütemét. Egyúttal a méheknek kevesebbszer kell kirepülni vízért, hisz az már rendelkezésükre áll, azaz a fiasítás rendelkezésére. Az ilyen gyengébb családoknál feltétlen meg kell várnunk, hogy 2-3 generáció fedett fiasítás kikeljen, mielőtt egy kerettel bővítenénk a fészket, hiszen a gyengébb méhcsalád kevesebb egyedből áll és nem tudná megfelelő hőmérsékleten tartani a széthúzott fészket (33-35°C). A cukorszirupot kiegészíthetjük NozevittelApiFarmával, PromotorralApifeedel vagy Sörélesztővel is, de természetesen a gyúrt cukorlepényt is elkészíthetjük ezekkel. Ahogy erősödik a méhcsalád, úgy fokozhatjuk a tűzdelést, ha a fészken kívül mézes kereteink vannak, azokat is beadhatjuk felkarcolva, vagy a méhsejt szaggató hengerrel felnyitva. (Fedelezőhenger) Repcén technológiától függően ezek a családok kaphatnak segítséget egy-egy fedett fias keret formájában a gyenge vagy a túlfejlett családoktól.

A kifejezetten gyenge tartalék családok, anya tartalékok vagy az atkásak, a nozémások, a rossz élelmen telelők alkalmatlanok időben termelő családdá felfejlesztésre, ha anyatartalékként mégis meghagyjuk őket, jól szűkítsük le kijáróikat és a fészket, nehogy rablás alakuljon ki. Az ilyen 1-3 léputcát takaró méhcsaládok nem tudják megvédeni egy termelő család lépkészletét, szűkítsük őket annyi keretre amennyit takarnak.

Ha nem volt belső ürítkezés (hasmenés), mézes kereteiket fokozatosan felhasználhatjuk élelempótlásra, serkentésre (ha kereteken ürülék foltok vannak, a nosema spórákat el kell pusztítanunk, ezt legkönnyebben úgy tehetjük meg, ha az ilyen fiókokból tornyot rakunk és zárjuk a kijárót, szellőzőket, majd 60%-os ecetsavat párologtatunk benne. Az ecetsav gőze elpusztítja a nosema spórákat, majd egy több napig tartó szellőztetés után ismét használhatók lesznek a keretek) vagy, ha repcén, de nem előbb szükségünk van a közepesek megerősítésére néhány fedett fiasításos keretre, tőlük vehetünk el 1-1 keretet, de csak abban az esetben, ha már legalább 3 keretet vastagon takarnak, azaz már kikelt pár generáció és alkalmasak volnának a fészek bővítésére, ezt az elvett fedett fiasításos keretet mézes virágporos kerettel pótolhatjuk. Az ilyen gyenge méhcsaládok, ha az anyáik jó teljesítményűek, akác után könnyen felerősíthetők és napraforgóra termelő családokká válhatnak.

Saját erejükből, fészek és kijáró szűkítés nélkül magukra hagyva, serkentés, gondoskodás nélkül azonban óriási kockázattá válnak, elsődlegesen kirabolnák őket az erősebbek, ha atka miatt gyengék, akkor vinnék magukkal azt is, ha már úgysem termelünk velük, nem árthat meg nekik egy alapos varroa atka irtás. Másrészt a legyengült méhcsaládok immunrendszere is gyenge, így fokozottan ellenőrizni kell, nem e üti fel náluk a fejét nyúlós vagy európai költésrothadás.

Bízom benne, hogy a most következő enyhe időben mindenki fel tudja mérni a méhcsaládok állapotát és a méhcsaládok is be tudják hozni lemaradásukat a főhordásig.

Ha tetszett a cikk nézz szét áruházunkban vagy Lájkold facebook oldalunkat ahol mindig megosztom majd az új cikkeket és egyéb újdonságokat!

Írj választ

* Nevem:
* E-mail címem: (Nem nyilvános)
   Honlapom (Honlap url címehttp://)
* Komment:
Kód