Miről döntöttek a Méz jelentés elfogadásával az Európai Parlamentben?

Miről döntöttek a Méz jelentés elfogadásával az Európai Parlamentben?

Az EU és tagállamai fektessenek többet a méhek védelmébe, a hamisítás elleni harcba és a termelők támogatásába – áll az Európai Parlament csütörtökön elfogadott állásfoglalásban. Nézzük miről is szól ez a döntés!


Az EU-nak átfogó és hosszú távú stratégiára van szüksége az európai méhek megvédése érdekében – döntött az Európai Parlament, miután 560 szavazattal 27 ellenében 28 tartózkodás mellett elfogadta az Erdős Norbert magyar képviselő által összeállított méz-jelentést.(<-- Itt olvasható maga a jelentés magyarul)

Ennek érdekében a képviselők a következőket javasolják:

 • állítsanak össze a méhelhullás elleni küzdelemre vonatkozó cselekvési tervet,
 • támogassák az inváziós fajokkal és betegségekkel szemben ellenálló méhfajok létrehozását,
 • tiltsák be azokat a növényvédőszer-hatóanyagokat, amelyek bizonyítottan veszélyt jelentenek a méhek egészségére,
 • hozzanak létre a permetezési időszakokra vonatkozó korai előrejelző rendszert.
 • 50%-al emeljék a méhészeti nemzeti programok támogatását
 • Hozzanak létre méhészekre vonatkozó támogatási rendszert
 • Kompenzációs támogatási rendszer létrehozása a méhpusztulások okozta kár enyhítésére
 • Méz fogyasztási kampány jótékony hatásainak a köztudatba emeléséért
 • Az importméz ellenőrzésének harmonizálása, hogy annak minősége elérje az európai mézekét.
 • Minden import méz tételt tesztelni kell
 • Hatékonyabb laboratóriumi módszerek kifejlesztése
 • Szabadkereskedelmi megállapodásokból a mézet kizárják azaz nem lehet majd semmiképp sem vámmentesen importálni sehonnan. (Ukrajna?)
 • A fogyasztók számára egyértelműen fel kell tüntetni a méz származását és százalékos arányát a kevert mézekben

Tehát ahogy képviselők fogalmaztak, azt javasolják, hogy a nemzeti méhészeti programokra elkülönített uniós költségvetési sor összegét 50 százalékkal emeljék, és felhívják a bizottság figyelmét, hogy a testület fontolja meg egy új, a méhészekre vonatkozó támogatási rendszer bevezetését a 2020 utáni közös agrárpolitika keretében. Véleményük szerint kompenzációs rendszerre is szükség lenne a méhpusztulás kárainak enyhítésére, a méz jótékony egészségügyi hatását pedig minél több fogyasztóval kellene megismertetni.
Annak érdekében, hogy az importméz megfeleljen a magas európai minőségi elvárásoknak, harmonizálni kell a határokon történő és a belső piacon végzett ellenőrzéseket.

Minden importált mézet tesztelni kell és szigorítani kell a nyomonkövethetőségi követelményeket is. A mézhamisítások kiszűrése érdekében pedig fejlesszen ki az Európai Bizottság hatékonyabb laboratóriumi módszereket, a tagállamok pedig szabjanak ki szigorúbb szankciókat a jogsértőkre. A szabadkereskedelmi megállapodások során a méz és egyéb méhészeti termékek minősüljenek „érzékeny terméknek”, és ezeket lehetőség szerint zárják ki a tárgyalások köréből.
– Mindent meg kel tennünk méheik és mézünk védelme érdekében, hiszen az uniós élelmiszer-termelés háromnegyede beporzáson alapul, vagyis a méhek az élelmiszer-biztonság szempontjából nélkülözhetetlenek. A parlament ma egy a méhekre, a termelőkre vonatkozó túlélési stratégiát és az átláthatóság növelésére vonatkozó tervet fogadott el. A fogyasztó számára világosan le kell írni, honnan jön a méz, milyen arányban van benne import; elfogadhatatlanok és ezért le kell cserélni az olyan feliratokat, amelyek csak annyit árulnak el, hogy a termék uniós és azon kívüli méz keveréke. A bizottságon és a tagállamokon a sor, hogy javaslatainkat átültessék a gyakorlatba, hogy az ágazat újra erőre kaphasson – mondta Erdős Norbert jelentéstevő.

Forrás: www.NAK.huwww.europarl.europa.eu,

Ha tetszett a cikk nézz szét áruházunkban vagy Lájkold facebook oldalunkat ahol mindig megosztom majd az új cikkeket és egyéb újdonságokat!

Írj választ

* Nevem:
* E-mail címem: (Nem nyilvános)
   Honlapom (Honlap url címehttp://)
* Komment:
Kód