Megszavazták a Méz-jelentést!

Megszavazták a Méz-jelentést!

A mai napon óriási többséggel elfogadta az Európai Parlament az un. Méz-jelentést, melyet Erdős Norbert magyar képviselő terjesztett elő.

560 képviselő támogatta, 27 ellenezte és 28 tartózkodott a szavazáson.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület köszönetét fejezi ki Erdős Norbertnek és szakmai csapatának ágazatunkért kifejtett munkájáért!

Írja az omme.hu!

A méhek fontos részét képezik az európai környezetnek és gazdaságnak, az EP ezért a fokozottabb védelmüket kéri. A képviselők szerint hatékonyabban szembe kell szállni a mézhamisítással is.

A méhek létfontosságúak az EU mezőgazdasága számára, a statisztikák szerint az uniós élelmiszertermelés 76%-át befolyásolják. Az agráriparban használt növényvédő szerek azonban káros hatással vannak rájuk, és többek között az éghajlatváltozás és a különböző vírusok miatt számuk ijesztő mértékben lecsökkent az elmúlt néhány évben.

Az EP szerint mielőbb cselekedni kell

A méhek egészségének fokozottabb védelmét (káros hatású növényvédő szerek betiltását, kutatási programokat), a mézhamisítás elleni fellépést, a méhészek támogatását nemzeti programok keretében, és a mézfogyasztás jótékony hatásának népszerűsítését kéri Erdős Norbert néppárti képviselő jelentése, amelyet kedden fogadtak el a mezőgazdasági szakbizottságban.

Hazánk élen jár méztermelésben

Az EU-ban mintegy 17 millió méhkas van és 600 ezer méhész dolgozik. A méhek kb. 250 ezer tonna mézet termelnek évente, amellyel az EU Kína után a világ második legnagyobb méztermelője.

A legtöbb mézet adó országok Románia, Spanyolország és Magyarország. Az Unió mézről szóló irányelve határozza meg, hogy pontosan milyen összetevőkből állhat a méz, és ezzel nagyon magas sztenderdet állít az országok elé. Az európai mézfogyasztás nagy mértéke miatt viszont az EU importál is, főként Kínából.

Ezért is nagy probléma, hogy a méz a harmadik leggyakrabban hamisított termék a világon, sokszor kevernek hozzá cukrot, vagy rosszabb minőségű mézet, és nehéz fenntartani az európai sztenderdeket. A képviselők azt kérik, hogy az Unió hatékonyabban lépjen fel a mézhamisítás ellen, ez ugyanis nehéz helyzetbe hozza a méhészeket, akik nem tudják felvenni a versenyt az olcsóbb, de rosszabb minőségű termékekkel.

A hamisítás emellett fogyasztóvédelmi kérdéseket is felvet, ezért az EP a termékek gyakoribb tesztelését, és a csalókra nagyobb büntetés kiszabását kéri. A képviselők szerint nagyon fontos, hogy a gyártók pontosan feltüntessék a címkén a származási országot és az összetevőket.

A Parlament szerint az is fontos, hogy az EU népszerűsítse a mézfogyasztást és annak jótékony hatásait.

Forrás: link

Ha tetszett a cikk nézz szét áruházunkban vagy Lájkold facebook oldalunkat ahol mindig megosztom majd az új cikkeket és egyéb újdonságokat!

Írj választ

* Nevem:
* E-mail címem: (Nem nyilvános)
   Honlapom (Honlap url címehttp://)
* Komment:
Kód