A bodza és az atka

A bodza és az atka

Szárított bodzavirág őrleménnyel az atka ellen

Soron következő természetes szer a sokat misztifikált bodza virág, ami azt illeti az is marad egyelőre, ugyanis semmilyen kutatási anyagot, de még egy árva blog bejegyzést sem találtam róla nemhogy magyarul, de angolul és latinul sem, márpedig, ha létezik ilyen publikáció az interneten azt legalább a latin hivatkozások alapján meg kellett volna találnom.

Szép József gelénesi méhész ajánlja használatát atka irtás céljából.

Szép úr a Méhészet 2012/04 számában Bodzával az atkák ellen című cikkével kíván a méhésztársakon segíteni.  Leírása szerint egy – másfél kávéskanál szárított és kávédarálóval porított bodzavirág port szór a keretek tetejére és a léputcákba, véleménye szerint, amelyik atka érintkezik a bodzaporral, annak vége.

Mindezt, ha összevetjük a porcukorral, nem zárhatjuk ki, hogy működik, hiszen a porcukor sem attól hat, hogy cukor, hanem attól, hogy extrém száraz por. Ezen az elven bármilyen por hathat, ami elég száraz ahhoz, hogy az atka tapadókongjaiba ragadjon. Másrészt a cikkben azt írja, a bodzapor az atkák júliusi – augusztusi felszaporodásakor nyújthat segítséget.

Ilyenkor nem nehéz látványos atkahullást elérni, potyog magától is, mert sok van. Érdemes hát némi fenntartással kezelni ezeket az eljárásokat, próbálkozni lehet, sőt kell, de nem vakon. Ezt talán lehetne tudományosabban is vizsgálni, várom azt a kutatási anyagot ahol a bodzavirágport a porcukorhoz hasonlóan kutatják.

Lázár Tibor a Hargita Megyei Méhészegyesület elnöke már óvatosabban fogalmaz a Hargita Népén, ő csak a herefias kivágásával együtt gyérítésre ajánlja, hogy elhúzhassuk az időt a mézeltetés idején. Tehát az azt követő időszakban hatékony szerek használata javasolt.

Ezen két forráson kívül más ajánlást a bodzára nem találtam, ha lesz kutatási anyag róla frissíteni fogom a cikket.

Ha tetszett a cikk nézz szét áruházunkban vagy Lájkold facebook oldalunkat ahol mindig megosztom majd az új cikkeket és egyéb újdonságokat!

Címkék: bodza varroa atkairtás

Írj választ

* Nevem:
* E-mail címem: (Nem nyilvános)
   Honlapom (Honlap url címehttp://)
* Komment:
Kód