Nozémára alma ecet?  

Nozémára alma ecet?  

Népi hagyomány szerint sokan alkalmazzák az ecetes, almaecetes szirupot, cukorlepényt a méhek etetésére ám mindeddig nem olvastam egyetlen tudományos kutatásról sem, ahol igazolták vagy cáfolták volna a módszert. Ha abból indulunk ki, hogy az ecet párologtatása fertőtleníti a Nozémával szennyezett kereteket, felmerül a kérdés, miért ne lehetne hatásos a méhek beleiben is?

Egy Görög méhészet weboldalán (http://www.melissocosmos.com) található a következő írás:

 Az iráni Azad Egyetem kutatói állítják, az almaecet 1:1-es cukorszirupban feletetve épp olyan hatásos a Nosema Ceranae ellen mint a Fumagilin.

Az almaecet olyan gombaellenes hatóanyagokat tartalmaz, mint: csersav, propionsav, ecetsav, almasav, valamint nyomelemeket: kálium, magnézium, kén, foszfor, kalcium, réz, vas, fluorid, és vitaminokat: A, B1, B2, B6 melyek elegendőek a Nosema Cerenae megfékezésére. Azt azonban leszögezik, hogy nem minden almaecet tartalmaz egyforma hatóanyagokat, így csak a saját gyártású almaecetükre érvényes ez az állítás, boltban kapható almaecetek nem voltak olyan hatásosak mert más alapanyagokból készülnek és más savakat tartalmaznak, mint a saját előállítású természetes almaecet.

A következő ajánlást teszik a felhasználásra:

Normál esetben 45 / 65 arányban keverjünk el almaecetet és 1:1-es cukorszirupot vagy 40 / 60 arányban majd minden családnak 1 bögrével adjuk. Ez kb 2,5 dl.

Semmilyen hivatalos kutatási anyagot nem találtam a témában.

Azt gondolom, idén készítek némi almaecetet, egy próbát megér.

Akinek van tapasztalata vagy ismer referenciául szolgáló kutatást írja meg nekünk.

Ha tetszett a cikk nézz szét áruházunkban vagy Lájkold facebook oldalunkat ahol mindig megosztom majd az új cikkeket és egyéb újdonságokat!

3 Komment

  • Avatar
   SZABÓ LÁSZLÓ
   júl 27, 2018

   sajnos a spóraszámot nem képes lecsökkenteni !!!!!!

  • Avatar
   Apiary510
   nov 15, 2019

   A DM boltjaiban lehet kapni német sűrű szűretlen almaecetet, jóval drágább mint a Tescos híg víz állapú lötty. Én ezt használom a megfelelő arányban kálium-szorbáttal keverve és a méhészetem nosema mentes.

   • Avatar
    SZABÓ LÁSZLÓ
    febr 26, 2020

    Tisztelt Apiary510 ! Mi az arány , mibe teszi bele és állítását mikroszkópos vizsgálat is igazolta ?

Írj választ

* Nevem:
* E-mail címem: (Nem nyilvános)
   Honlapom (Honlap url címehttp://)
* Komment:
Kód