Akrinatrin avagy Herba Strip

Akrinatrin avagy Herba Strip

FRISSÍTÉS!!!

2020 év májustól a HerbaStrip atkaölő lapkák csomaglásán már a Flumetrin szerepel mint hatóanyag!

Akrinatrin (Acrinathrine)

Méhészeti felhasználása, mint atkaölő csodafegyver először 1992-ben történt Cseh gyártásban, akkor GABON PA 92 nevű műanyag csíkokban 1-1,5mg hatóanyag volt, majd 1994-95 környékén ezt megnövelték 1,2-1,7mg/csíkra.

Az eredeti használati útmutató angol fordítása szerint az akrinatrin a piritramidok (piretroid) csoportjába tartozó kontakt hatású rovarölő. Patkányokban mért halálos dózisa azaz LD50 értéke 5000mg/kg. Ebből látszik, milyen pici adag mennyire erős rovarölő hatással bír az arra érzékeny atkatörzsek esetében, írja az egykori gyártó Bee Research Institute at Dol munkatársa.

Az eredeti leírás okozhatta a rezisztencia gyors kialakulását is, mivel ott azt ajánlották, hogy 25-30 nap használat után vegyük ki a csíkokat és tegyük félre egy későbbi újrahasznosítás céljából, mivel annak aktív hatóanyag tartalma nem csökken számottevően.

Forrás: http://www.dave-cushman.net/bee/gabon.html

Mint azóta bebizonyosodott több szerrel kapcsolatban, nem az számít, hogy az aktív hatóanyag tartalom csökkent e, hanem hogy elkezdett e bomlani. Az atka a bomlástermékek és az elnyújtott vagy újra használat (mint pl: falapok vagy lámpabelek újra áztatása amitrázos oldatban) miatt jobban tud alkalmazkodni a szerhez, mint ha ezt a lehetőséget nem adnánk meg neki, hanem szert váltva (szerrotáció) az egyik anyagra toleráns atkát megölnénk egy számára ismeretlen másikkal!

Az amerikai Nemzeti Biotechnológiai Információs Központ honlapján magyar vonatkozásban annyi olvasható a szerrel kapcsolatban, hogy szermaradványai szempontjából ajánlott, mivel a mézben és a viaszban gyakorlatilag elenyésző mennyiségben mutatható ki használat után. Mézben 0,01mg/kg, viaszban 0,10 mg/kg mennyiségben mutatták ki Magyar mintákból.

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=M%C3%A1tray%20ES%5BAuthor%5D&cauthor=true&cauthor_uid=10344078

2016-ig nagy csend volt az Európai Unióban tiltó listára került szerről, aztán az egyre fokozódó atka problémák miatt nagy visszhangja lett, hogy déli szomszédainknál sikerrel alkalmaznak egy illóolajos HerbaStrip nevű szert atkairtásra, sőt állítólag Szlovákiában engedélyezett minden 2. évben a használata.

Nagy sláger lett az új gyógyszer, sokak állományát mentették meg az illóolajos lapok aztán az OMME bevizsgáltatta, sokan ugyanis szkeptikusan fogadták, hogy egy csak illóolajokat tartalmazó szer ennyire hatásos, kifejezetten taglózó hatást gyakorolt a varroa destructor-ra és komoly tisztogatóhajlam fokozódást a méhcsaládokra. (A zárt aljdeszkájú kaptárakból a méhek kihordták a lehullott atkákat!)

A HerbaStrip lapkák komoly érdeklődést váltottak ki a méhészek körében, nemsoká megjelentek a hamisítók is a szerbiai piacokon és nagy mennyiségben kezdték exportálni Magyarországra a kutyulmányokat, szinte minden apróhirdetési oldalon találhatott belőle az érdeklődő, ekkor már sokat lehetett hallani anyavesztésekről és állomány összeomlásokról országszerte.

Az eredeti gyártó le is állította a HerbaStrip lapok gyártását minden bizonnyal ideiglenesen.

Az OMME az alábbi szűkszavú felhívást tette közzé ezzel kapcsolatban:

’ Tájékoztatjuk a méhésztársakat, hogy az Európai Unió területén kívül gyártott (Szerbia) HerbaStrip készítményben, a gyártó által a csomagoláson feltüntetett természetes (herba) összetevők mellett szintetikus atkaölők is vannak a csíkban. Egyesületünk bevizsgáltatta a készítményt, és a lapkákon található illóolaj komponenseken túl csíkonként 0,03mg/lapka mennyiségben amitráz, valamint 1mg/lapka akrinatrin található. Ez utóbbi a piretroidok szercsoportjába tartozó hatóanyag, többek közt a „Taglo” nevű rovarölőszerben is benne volt, valamint a cseh gyártmányú GABON PA 92 falapokban is.’

Ha tetszett a cikk nézz szét áruházunkban vagy Lájkold facebook oldalunkat ahol mindig megosztom majd az új cikkeket és egyéb újdonságokat!

2 Komment

  • Avatar
   Illés Gergő
   aug 12, 2018

   Atka

  • Avatar
   Vancsura Gergő
   febr 11, 2021

   Hol lehet megvásárolni a Herba Strippet?

Írj választ

* Nevem:
* E-mail címem: (Nem nyilvános)
   Honlapom (Honlap url címehttp://)
* Komment:
Kód