Kumafosz (Coumaphos)

Kumafosz (Coumaphos)

Kumafosz (Coumaphos)

5-6 évvel ezelőttig ha valakit megkérdeztem róla, mivel csinálja a záró kezelést atka ellen, nem az volt meglepő ha azt mondta Perizinnel csurgat, hanem az ha bármi mást mondott! Ma már elég sokan letették a perizines adagolókat, főleg mióta problémák voltak utódja, a Destruktor hatóanyag tartalmával és néhány méhésznek elpusztult az állománya.

A trend gyakorlatilag megfordult, most inkább azt hallani, hogy oxálsavval csurgat zárónak, néhányan már a szublimálást is kipróbáltuk mint zárókezelést. Nade térjünk vissza a kumafoszra.

Az USA-ban 1998-ban engedélyezték a CheckMite+ kumafosz tartalmú lapkákat, ezek elméletileg lassan engedik ki a szert és hosszan hatnak. A használatát lentebb részletezem. Szerbiában hasonló lapkák SuperStrip néven kaphatóak (ezeket a HerbaStrip nevű Akrinatrin és Amitráz tartalmú lapkához hasonlóan előszeretettel hamisítják, piacokon és mindenféle online hirdetésekben árulják, még véletlenül se dőljünk be ezeknek a bizonytalan származású termékeknek, menjünk biztosra). Jeff S. Pettis szabadfordításban az USA USDA-ARS Méhészeti Kutató Laboratórium munkatársa publikált egy 2001-es kutatást melyben 4 méhészet bevonásával megállapították, hogy három év használat alatt kialakulta kumafosz rezisztencia azokban a méhészetekben ahol minden évben használták a CheckMite+-t. Tehát fokozottan ügyelni kell a szerrotációra, mert igen gyorsan elveszhet az egyetlen kis kaptárbogárral szemben is hatékony konvencionális atka irtó.

Forrás: https://www.apidologie.org/articles/apido/pdf/2004/01/M4104.pdf

Argentínában már 2008 novemberében kimutatták a rezisztenciát, de a dokumentum nem ismerteti a méhészetek technológiáját a korábbi kezelésekre vonatkozóan, feltételezhetjük, hogy ott is a tartós hordozót használták szerrotáció nélkül.

Forrás: https://link.springer.com/article/10.1007/s10493-008-9216-0

 A Perizint és utódját, a Destruktort régóta használják a méhészek, mégsem alakult ki rá ismert rezisztencia Magyarországon. Taglózó hatású csurgatva, bekerül a méhek szervezetébe és az atkákhoz a méhek hemolimfáján át jut el, azonban a szermaradvány nem csak a viaszban, de a mézekben is kimutatható. Mivel a méheknek el kell fogyasztani a szert, ajánlatos híg cukorsziruppal készíteni az oldatos egyszerű víz helyett. A cukros oldat jobban tapad a méhekre és szívesebben is fogyasztják, mint a vizet. Ügyeljünk rá, hogy a fürtben lévő méhekre ne hideg oldatot locsoljunk, az legyen kb 30 °C-os, a munkaemulziót meleg, de nem forró sziruppal készítsük és hűtőtáskában szállítsuk a helyszínre.

A kumafosz nem kötődik erősen a viaszhoz, így sok kumafosz használat esetén szermaradványaiból könnyen nagyobb dózisok oldódnak bele a mézbe, ez problémát okozhat a mézexport során.

Viaszterheltség

Mézben mért érték µg/kg

(mg/kg) mennyiség:

Perizin

Hatóanyagok:

coumaphos

1 mg

0,7

10 mg

5

20 mg

7

50 mg

18

60 mg

21

100 mg

31

400 mg

94

 

1 mg = 1000 µg

Ha tetszett a cikk nézz szét áruházunkban vagy Lájkold facebook oldalunkat ahol mindig megosztom majd az új cikkeket és egyéb újdonságokat!

1 Komment

  • Avatar
   Sorin Domnita
   febr 27, 2021

   Cât costă kumafost

Írj választ

* Nevem:
* E-mail címem: (Nem nyilvános)
   Honlapom (Honlap url címehttp://)
* Komment:
Kód