Hogyan tovább, ha méhészkedni szeretnénk?

Írta: MADARAPIS
Méhészeti átalakulás, hatékonyság növelés és tiszta termelés

Megtalálták a nyúlós költésrothadás ellenszerét!

Írta: MADARAPIS
Osztrák kutatók a grazi egyetemen megtalálták azt a lecitin jellegű, a méh álcában is termelődő anyagot mely az álca amerikai nyúlós költésrothadással szembeni ellenállóságáért felelős.
Méhek téli takarása
A legnagyobb területen vetett mézelő növényünk a napraforgó vetésterülete az idei évben 321 ezer hektár , megegyezik a tavalyival. Azonban az idei évben a hirtelen jött melegnek köszönhetően a napraforgó fejlettsége egy-két héttel előrébb tart, mint tavaly, már van olyan tábla ami lemenőben van és olyan is ami még nagyon messze van a csillag bimbós állapottól is.
Hogyan szaporítsuk méhcsaládjainkat tavasszal.

Tavaszi serkentés

Írta: MADARAPIS
Az egész télen át tartó őszies – majd tavaszias időnek megjött a böjtje február végére, egy „szép” március elejéig tartó tél formájában. Csak remélhetjük, mindössze ennyivel beéri a természet.
Az EU és tagállamai fektessenek többet a méhek védelmébe, a hamisítás elleni harcba és a termelők támogatásába – áll az Európai Parlament csütörtökön elfogadott állásfoglalásban. Nézzük miről is szól ez a döntés!

Megszavazták a Méz-jelentést!

Írta: MADARAPIS
A mai napon óriási többséggel elfogadta az Európai Parlament az un. Méz-jelentést, melyet Erdős Norbert magyar képviselő terjesztett elő. 560 képviselő támogatta, 27 ellenezte és 28 tartózkodott a szavazáson. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület köszönetét fejezi ki Erdős Norbertnek és szakmai csapatának ágazatunkért kifejtett munkájáért! Írja az omme.hu!

A bodza és az atka

Írta: MADARAPIS
Soron következő természetes szer a sokat misztifikált bodza virág, ami azt illeti az is marad egyelőre, ugyanis semmilyen kutatási anyagot, de még egy árva blog bejegyzést sem találtam róla nemhogy magyarul, de angolul és latinul sem, márpedig, ha létezik ilyen publikáció azt legalább a latin hivatkozások alapján meg kellett volna találnom.

Porcukorral az atka ellen

Írta: MADARAPIS
A számok azt mutatták, hogy a porcukrozás a foretikus atkák 34%-át távolította el az első óra alatt. Később két másik családot is feláldoztak a kutatás oltárán hasonló eredménnyel. Az egyik egy félkeretes fészkű család volt, ott a porcukor szórás hatásfoka kicsit alacsonyabb volt, kb 30%.

Nozémára alma ecet?  

Írta: MADARAPIS
Az iráni Azad Egyetem kutatói állítják, az almaecet 1:1-es cukorszirupban feletetve épp olyan hatásos a Nosema Ceranae ellen mint a Fumagilin.

Lítium-Klorid (LiCl) vagy Génmódosítás az atkák ellen?

Írta: MADARAPIS
25 éve nem talált a tudomány olyan új aktív atka ölő (akaricid) szert, ami hatékony lenne a varroa atkával szemben és kíméletes a méhekre nézve, miközben minden ismert szerre mutattak már ki rezisztens atka törzseket valahol a világon, hát csodálkozunk, hogy a tudomány a legújabb és persze legdrágább fegyverével próbálkozott, a génmódosítással?

Akrinatrin avagy Herba Strip

Írta: MADARAPIS
Méhészeti felhasználása, mint atkaölő csodafegyver először 1992-ben történt Cseh gyártásban, akkor GABON PA 92 nevű műanyag csíkokban 1-1,5mg hatóanyag volt, majd 1994-95 környékén ezt megnövelték 1,2-1,7mg/csíkra. Az eredeti használati útmutató angol fordítása szerint az akrinatrin a piritramidok (piretroid) csoportjába tartozó kontakthatású rovarölő. Patkányokban mért halálos dózisa azaz LD50 értéke 5000mg/kg. Ebből látszik, milyen pici adag me

Kumafosz (Coumaphos)

Írta: MADARAPIS
5-6 évvel ezelőttig ha valakit megkérdeztem róla, mivel csinálja a záró kezelést atka ellen, nem az volt meglepő ha azt mondta Perizinnel csurgat, hanem az ha bármi mást mondott! Ma már elég sokan letették a perizines adagolókat, főleg mióta problémák voltak utódja, a Destruktor hatóanyag tartalmával és néhány méhésznek elpusztult az állománya.

Flumetrin

Írta: MADARAPIS
A Flumetrin hatóanyag a Bayvarol-tól két ismert Varroa ellenes szerben található meg, a Bayvarol csíkban és a Varroa Kapu elnevézű újdonságban.

Tau - Fluvalinát

Írta: MADARAPIS
A Tau-Fluvalinát mint rovarirtó szer közismert a mezőgazdaságban, széles spektrumban használják a szántóföldeken. Méhészetekben már nem engedélyezett a használata, ennek ellenére a 2010-es években újra használni kezdték több - kevesebb eredménnyel. A rezisztencia nem múlt el.

Amitráz

Írta: MADARAPIS
Az amitráz kontakt és légúti hatású akaricid, inszekticid, bár főleg akaricidként hatásos. Az idegtevékenységre hat, felfokozott idegműködést idéz elő az atkában. Az úgynevezett oktopamin receptorral lép kölcsönhatásba. Atkák irtására használják alma-, szilva-, szőlő-, szamóca-, komló-, cukorrépa-, szója-, bab-, paprika-, uborkakultúrákban, a körtelevélbolha pusztítására is alkalmas. Lepkék hernyói és háziállatok ektoparazitái ellen is hatásos
Atkaölés! A Varroa atka irtás múltja - Jelene és várható Jövője!
Mitől alakul ki méheinknél hasmenés és mit tegyünk? Hasmenés vagy Nozéma? Májusi vész? Híg eleség?

Méhek etetése, Téli élelempótlás a méhesben.

Írta: MADARAPIS
Nos aki nem szeretne etetni, az nyugodtan átugorhatja ezt az írást, magam részéről le fogom írni azokat a módszereket is, amikor etetés nélkül oldjuk meg a problémát. Bioméhészként nekem is így kell tennem, hacsak nem akarok méregdrága Bio cukrot etetni.